Отново на път
Чуден старец
от Неда Филчева

Миналата пролет се запознах с чуден старец на път за Черни връх. Оказа се, че някога е бил шампион по спортна гимнастика. Разказа ми как започнал да тренира късно и нямал никакъв талант. Научил се да прави салто в близката горичка. Там децата от квартала се събирали да играят, докато родителите им били на работа. После в час по физическо го изпитали на дълъг скок, но той така бил привикнал да се премята, че завършил скока с кълбо във въздуха. Вече не можел да се спре. Започнал да прави кълбета на двора, на улицата, на дървеното дюшеме в старата им къща.  

Първият му треньор го отхвърлил - бил слаб и жилест, а връстниците му вече били с добре оформени мускули. Тогава портиерът на училището му дал ключ от физкултурния салон и той започнал да тренира сам. Нямало с какво да си маже ръцете, преди да се качи на висилките, и свалял вар от стената. На първото състезание спечелил златен медал. Бил толкова притеснен, че не знаел нито къде да застане, нито какво да прави с ръцете си. Но му подарили анцуг с яка, страхотен лукс за онова време, и той продължил със състезанията. Така станал републикански шампион. 

Сега чудният старец е на 78 години и катери по 60 пъти в годината Черни връх. Веднага си помислих, че и аз искам да прихвана тази липса на талант! И поех отново по пътя към София.